równanie prostej+macierz=?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tredfg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 gru 2008, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

równanie prostej+macierz=?

Post autor: tredfg »

Jak takie zadanko ugryźć? Może być rozwiązanie jakiegoś podobnego przykładu, to już sobie sam dojdę co z moim zrobić. Bo zostałem zagięty przez te dziwne iksy :/

Znajdź równanie parametryczne prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ x_{1}= [1,1]^{T}}\) oraz \(\displaystyle{ x_{2}= [5,2]^{T}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie prostej+macierz=?

Post autor: »

Równanie parametryczne prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A,B}\) to na przykład: \(\displaystyle{ A+t(B-A)}\). Stąd w tym przypadku może to być: \(\displaystyle{ (1,1)+t(5-1,2-1) = (4t+1,t+1)}\).

Q.
ODPOWIEDZ