Witam, mam takie jedno zadanko, które no niestety nie wiem jak rozwiązac
1. W tzw. ciążowym konflikcie serologicznym istotną rolę odgrywa grupa krwi w układzie Rh. Jak wiadomo, są dwie takie grupy: Rh+ i Rh-. Rodzaj posiadanej grupy zależy od genotypu, w którym występują: allel dominujący rh+ oraz allel recesywny rh-. Konflikt występuje wtedy, gdy matka ma grupę Rh-, zaś dziecko Rh+. Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo występienia takiego konfliktu w rodzinie, w której ojciec ma grupę Rh+.
Pomoże mi ktoś? Nie wiem nawet jak drzewko narysowac .
Genetyka prawdopodobieństwo
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Genetyka prawdopodobieństwo
W wierszu jest genotyp ojca, a w kolumnie genotyp matki.
W przypadku, gdy ojciec jest homozygotą dominującą:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|}
\hline
& Rh+ & Rh+ \\ \hline
Rh- & Rh+ & Rh+ \\ \hline
Rh- & Rh+ & Rh+ \\ \hline
\end{tabular}}\)
Prawdopodobieństwo wynosi 100%
W przypadku, gdy ojciec jest heterozygotą:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|}
\hline
& Rh+ & Rh- \\ \hline
Rh- & Rh+ & Rh- \\ \hline
Rh- & Rh+ & Rh- \\ \hline
\end{tabular}}\)
Prawdopodobieństwo wynosi 50%
W przypadku, gdy matka nie jest homozygotą recesywną, prawdopodobieństwo wystapienia konfliktu serologinczego oczywiście spada do zera, bo matka ma grupę Rh+.
W przypadku, gdy ojciec jest homozygotą dominującą:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|}
\hline
& Rh+ & Rh+ \\ \hline
Rh- & Rh+ & Rh+ \\ \hline
Rh- & Rh+ & Rh+ \\ \hline
\end{tabular}}\)
Prawdopodobieństwo wynosi 100%
W przypadku, gdy ojciec jest heterozygotą:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|}
\hline
& Rh+ & Rh- \\ \hline
Rh- & Rh+ & Rh- \\ \hline
Rh- & Rh+ & Rh- \\ \hline
\end{tabular}}\)
Prawdopodobieństwo wynosi 50%
W przypadku, gdy matka nie jest homozygotą recesywną, prawdopodobieństwo wystapienia konfliktu serologinczego oczywiście spada do zera, bo matka ma grupę Rh+.