granica ciagu
- gufox
- Użytkownik
- Posty: 979
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
granica ciagu
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to } ( \frac{2n ^{2} +2}{n ^{2}+2 }) ^{n ^{2} } = \lim_{ n\to }[(1+ \frac{n ^{2} }{n ^{2}+2 } ) ^{ \frac{n ^{2} +2}{n ^{2} } }] ^{ \frac{n ^{4} }{n ^{2}+2 } } =e ^{ } = }\)
czy to jest dobrze policzone?
czy to jest dobrze policzone?
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
granica ciagu
A mógłby ktoś jeszcze obliczyć :
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } ( \frac{n+4}{n+2}) ^{3n}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } ( \frac{n+4}{n+2}) ^{3n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
granica ciagu
dobrze, tyle, ze niepotrzebnie przechodzisz do postaci liczby \(\displaystyle{ e}\)gufox pisze:\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } ( \frac{2n ^{2} +2}{n ^{2}+2 }) ^{n ^{2} } = \lim_{ n\to \infty }[(1+ \frac{n ^{2} }{n ^{2}+2 } ) ^{ \frac{n ^{2} +2}{n ^{2} } }] ^{ \frac{n ^{4} }{n ^{2}+2 } } =e ^{ \infty } = \infty}\)
czy to jest dobrze policzone?
\(\displaystyle{ =\lim_{ n\to \infty }(\frac{n+2+2}{n+2})^{3n}=\lim_{ n\to \infty }(1+\frac{2}{n+2})^{3n}=\lim_{ n\to \infty }(1+\frac{2}{n+2})^{\frac{n+2}{2}\cdot \frac{6n}{n+2}}=\lim_{ n\to \infty }((1+\frac{2}{n+2})^{\frac{n+2}{2}})^{\frac{6n}{n+2}}=e^6}\)Victoria_Black pisze:A mógłby ktoś jeszcze obliczyć :
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } ( \frac{n+4}{n+2}) ^{3n}}\)
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
granica ciagu
powód jest prosty.... granica wyrażenia w nawiasie to 2 czyli ma wyrażenie \(\displaystyle{ 2^{\infty}}\)
a do postaci liczby \(\displaystyle{ e}\) zamienia się gdy jest symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ 1^{\infty}}\)
ot całe wyjaśnienie
a do postaci liczby \(\displaystyle{ e}\) zamienia się gdy jest symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ 1^{\infty}}\)
ot całe wyjaśnienie