Kury
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Kury
5 kur w 4 dni znosi łącznie 40 jaj, więc masz równanie:
\(\displaystyle{ 5k\cdot 4=40\\}\)
Oblicz ile jedna kura znosi w ciągu dnia, a potem ile dni potrzebują dwie na zniesienie 100 jaj.
\(\displaystyle{ 2k\cdot x=100}\)
\(\displaystyle{ 5k\cdot 4=40\\}\)
Oblicz ile jedna kura znosi w ciągu dnia, a potem ile dni potrzebują dwie na zniesienie 100 jaj.
\(\displaystyle{ 2k\cdot x=100}\)