Grzyby

Osobny dział dla miłośników procentów.
Roniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieś
Podziękował: 9 razy

Grzyby

Post autor: Roniek »

Grzyby po ususzeniu ważą 80% mniej niż przed suszeniem. Suszone grzyby zawierają jeszcze 5% wody. Ile grzybów trzeba zebrać aby otrzymać 60 dag grzybów suszonych?

[ Dodano: 8 Grudnia 2008, 18:37 ]
refresh

[ Dodano: 8 Grudnia 2008, 19:05 ]
pomyślałem i chyba rozwiązałem mysle ze te 5% w ogóle nie potrzebne jest i więc:


80%x=60
0,8x=60 /0,8
x=75 dag

odpowiedź : Trzeba zebrać 75dag grzybów


dobrze?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Grzyby

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x}\)-waga grzybów przed wysuszeniem
\(\displaystyle{ x-0,8x=0,2x}\)-waga grzybów po wysuszeniu
\(\displaystyle{ 0,05 0,2x=0,01x}\)-woda
\(\displaystyle{ 0,2x-0,01x=0,19x}\)-waga suszonych grzybów
\(\displaystyle{ 0,19x=60}\)
ODPOWIEDZ