Zmniejszyla sie sila grawitacji, sprawdzenie roz

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 75 razy

Zmniejszyla sie sila grawitacji, sprawdzenie roz

Post autor: Marmon »

Cialo oddalono od powierzchni Ziemi tak ze sila przyciagania ziemskiego zmniejszyla sie dziewieciokrotnie. Oblicz odleglosc ciala od powierzchni Ziemi. (R-promien ziemi)

\(\displaystyle{ gm=9\frac{GMm}{r^{2}}}\)
\(\displaystyle{ r^{2}=\frac{9GM}{g}=\frac{9gR^{2}}{g}=9R^{2}}\)
\(\displaystyle{ r=3R}\)
\(\displaystyle{ r=h+R}\)
\(\displaystyle{ h=2R}\)
pozdro
Nocarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Połchowo

Zmniejszyla sie sila grawitacji, sprawdzenie roz

Post autor: Nocarz »

Wynik jest ok tylko nie podoba mi sie sposób rozwiązania. Lepiej byłoby zacząć od:
\(\displaystyle{ \frac{GMm}{R^2}=9\frac{GMm}{r^2}}\), gdzie r=R+h
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 75 razy

Zmniejszyla sie sila grawitacji, sprawdzenie roz

Post autor: Marmon »

Oczywiście wiem że tak to wyglada, jednak pojechałem na skróty
ODPOWIEDZ