Nie wiem czy to dobry dział ale mam udowodnić nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{cd}{ab} + \frac{da}{bc} + \frac{ab}{cd} + \frac{bc}{da} \geqslant 4}\)
dla a,b,c,d>0
wydaje mi się że mozna to rozwiązać jedynie poprzez indukcję.
udowodnij nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
udowodnij nierówność
Najłatwiej podstawić:
\(\displaystyle{ ab=k
bc=l
cd=m
ad=n}\)
Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{k}{l}+ \frac{l}{k}+ \frac{m}{n}+ \frac{n}{m} qslant 2+2=4}\)
Łatwa do udowodnienia jest nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{k}{l}+ \frac{l}{k} qslant 2}\)
\(\displaystyle{ ab=k
bc=l
cd=m
ad=n}\)
Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{k}{l}+ \frac{l}{k}+ \frac{m}{n}+ \frac{n}{m} qslant 2+2=4}\)
Łatwa do udowodnienia jest nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{k}{l}+ \frac{l}{k} qslant 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
udowodnij nierówność
Co za zbieg okoliczności, że akurat moja nauczycielka zadała nam to samo zadanie
A co do rozwiązania MagdyW to mam wątpliwości. Ja to zrobiłem trochę inaczej:
Wykorzystałem nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną:
\(\displaystyle{ A_{n} qslant G_{n}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{cd}{ab} + \frac{da}{bc} + \frac{ab}{cd} + \frac{bc}{da} }{4} qslant \sqrt[4]{\frac{cd}{ab} \frac{da}{bc} \frac{ab}{cd} \frac{bc}{da}}}\)
Obustronnie mnożymy przez 4
\(\displaystyle{ \frac{cd}{ab} + \frac{da}{bc} + \frac{ab}{cd} + \frac{bc}{da} qslant 4 \sqrt[4]{ \frac{a ^{2}b ^{2}c ^{2}d ^{2}}{a ^{2}b ^{2}c ^{2}d ^{2}} }}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \frac{cd}{ab} + \frac{da}{bc} + \frac{ab}{cd} + \frac{bc}{da} qslant 4}\)
A co do rozwiązania MagdyW to mam wątpliwości. Ja to zrobiłem trochę inaczej:
Wykorzystałem nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną:
\(\displaystyle{ A_{n} qslant G_{n}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{cd}{ab} + \frac{da}{bc} + \frac{ab}{cd} + \frac{bc}{da} }{4} qslant \sqrt[4]{\frac{cd}{ab} \frac{da}{bc} \frac{ab}{cd} \frac{bc}{da}}}\)
Obustronnie mnożymy przez 4
\(\displaystyle{ \frac{cd}{ab} + \frac{da}{bc} + \frac{ab}{cd} + \frac{bc}{da} qslant 4 \sqrt[4]{ \frac{a ^{2}b ^{2}c ^{2}d ^{2}}{a ^{2}b ^{2}c ^{2}d ^{2}} }}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \frac{cd}{ab} + \frac{da}{bc} + \frac{ab}{cd} + \frac{bc}{da} qslant 4}\)