Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
B4rt33k
- Użytkownik

- Posty: 32
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 5 razy
Post
autor: B4rt33k » 7 gru 2008, o 11:44
Czy mógłby mi ktoś pomóc i rozwiązać te 3 przykłady?
Kod: Zaznacz cały
fotoo.pl/hosting-zdjec/img/b13d04a411f49b62f9b363025988e875/matma.jpg
-
mmoonniiaa
- Użytkownik

- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Post
autor: mmoonniiaa » 7 gru 2008, o 11:52
1.
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{2}{3} \frac{1}{2} +\frac{5}{4} \frac{1}{15} }{1- \frac{3}{8} 2} : \frac{6}{10}= \frac{ \frac{1}{3} + \frac{1}{12} }{ \frac{8}{8}- \frac{6}{8} } : \frac{3}{5}= \frac{ \frac{4}{12} + \frac{1}{12} }{ \frac{2}{8} } \frac{5}{3}= \frac{ \frac{5}{12} }{ \frac{1}{4} } \frac{5}{3} = \frac{5}{12} \frac{4}{1} \frac{5}{3}= \frac{100}{36}}\)
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 11:55 ]
2.
Przydadzą Ci się wzory skróconego mnożenia:
na kwadrat sumy: \(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b^2}\)
na różnicę kwadratów: \(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=a^2-b^2}\)
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 11:56 ]
3.
\(\displaystyle{ \frac{-6}{ \sqrt{2} -4} = \frac{-6}{ \sqrt{2} -4} \frac{\sqrt{2} +4}{ \sqrt{2} +4}=...}\)
-
B4rt33k
- Użytkownik

- Posty: 32
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 5 razy
Post
autor: B4rt33k » 7 gru 2008, o 12:33
Ok, dzięki. Plus dla Ciebie. A może ktoś podać wyniki 2 i 3, będzie mi się wtedy łatwiej liczyło.
-
mmoonniiaa
- Użytkownik

- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Post
autor: mmoonniiaa » 7 gru 2008, o 12:39
2.
\(\displaystyle{ 12 \sqrt{5} +33}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{2}+12 }{7}}\)
-
B4rt33k
- Użytkownik

- Posty: 32
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 5 razy
Post
autor: B4rt33k » 7 gru 2008, o 13:28
Jednak nie kumam tego. Nie mogę dojść prawdziwego wyniku. Jak to się liczy? Nie mogę tego zrozumieć.
-
xan35
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: xan35 » 7 gru 2008, o 13:50
masz wzór:
\(\displaystyle{ (a+b)^{2} = a^{2} + 2ab + b^{2}}\)
pierwsze wyrażenie podnosisz do kwadratu dodajesz podwojony iloczyn liczb a i b i dodajesz b do kwadratu
np.: \(\displaystyle{ (5+ \sqrt{3})^{2} = 25 + 10\sqrt{3} + 3}\)
masz wzór na różnice:
\(\displaystyle{ (a-b)^{2} = a^{2} - 2ab + b^{2}
np.: (10- \sqrt{5})^{2} = 100- 20\sqrt{5} + 5}\)
i wzór ostatni:
\(\displaystyle{ (a+b)^{2} (a-b)^{2} = a^{2} - b^{2}}\)
np.
\(\displaystyle{ (10+5)^{2} (10-5)^{2} = 100 - 25}\)