Zbiór wartości funkcji (trygonometria)
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
Zbiór wartości funkcji (trygonometria)
Bardzo proszę o sprawdzenie zadania:
Treść Zad:
Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x) = 5 - 2sin^{2}x + cosx}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ f(x) = - 2sin^{2}x + cosx + 5}\)
\(\displaystyle{ f(x) = - 2(1 - cos^{2}x) + cosx + 5}\)
\(\displaystyle{ f(x) = - 2 + 2cos^{2}x + cosx + 5}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 2cos^{2}x + cosx + 3}\)
równanie funkcji f(x) sprowadza się do równania funkcji kwadratowej.
a = 2 - współczynnik kierunkowy jest > 0, więc ramiona paraboli funkcji skierowane będą do góry .
Wyliczam współrzędną Y wierzchołka paraboli, aby określić zbiór wartości funkcji:
delta: po wyliczeniu = -23
\(\displaystyle{ \frac{-delta}{4a}}\) = \(\displaystyle{ \frac{23}{8}}\)
Zbiór wartości funkcji f(x): \(\displaystyle{ }\)
Treść Zad:
Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x) = 5 - 2sin^{2}x + cosx}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ f(x) = - 2sin^{2}x + cosx + 5}\)
\(\displaystyle{ f(x) = - 2(1 - cos^{2}x) + cosx + 5}\)
\(\displaystyle{ f(x) = - 2 + 2cos^{2}x + cosx + 5}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 2cos^{2}x + cosx + 3}\)
równanie funkcji f(x) sprowadza się do równania funkcji kwadratowej.
a = 2 - współczynnik kierunkowy jest > 0, więc ramiona paraboli funkcji skierowane będą do góry .
Wyliczam współrzędną Y wierzchołka paraboli, aby określić zbiór wartości funkcji:
delta: po wyliczeniu = -23
\(\displaystyle{ \frac{-delta}{4a}}\) = \(\displaystyle{ \frac{23}{8}}\)
Zbiór wartości funkcji f(x): \(\displaystyle{ }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
Zbiór wartości funkcji (trygonometria)
A skąd wziął się ten rysunek?
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
NIECH MI TO KTOŚ W KOŃCU WYTŁUMACZY !!!!!! PROSZĘĘĘĘ
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
NIECH MI TO KTOŚ W KOŃCU WYTŁUMACZY !!!!!! PROSZĘĘĘĘ
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Zbiór wartości funkcji (trygonometria)
Wykres zrobił mi program.
Wydaje mi się, że tu trzeba skorzystać z pochodnych.
\(\displaystyle{ f'(x)=0}\)
\(\displaystyle{ f''(x _{0} )>0}\) - minimum
\(\displaystyle{ f''(x _{0} )}\)
Wydaje mi się, że tu trzeba skorzystać z pochodnych.
\(\displaystyle{ f'(x)=0}\)
\(\displaystyle{ f''(x _{0} )>0}\) - minimum
\(\displaystyle{ f''(x _{0} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Zbiór wartości funkcji (trygonometria)
W tej postaci nie masz jeszcze rownania kwadratowego. Trzeba podstawic zmienna pomocnicza:
\(\displaystyle{ f(x) = 2\cos^2 x + \cos x + 3\\
\cos x=t,\;\;\; t\in[-1;1]\\
f(t)=2t^2+t+3,\;\;\;t\in[-1;1]\\
x_w=\frac{-b}{2a}=-\frac{1}{4}\;\in\mathbb{D}\\
y_w=f\left(-\frac{1}{4}\right)=\frac{23}{8}\\
f(-1)=2-1+3=4\\
f(1)=2+1+3=6\\
f_{min}=f(x_w)=y_w=\frac{23}{8}\\
f_{max}=f(1)=6\\
Y_{f}=\left[\frac{23}{8};6\right]}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ f(x) = 2\cos^2 x + \cos x + 3\\
\cos x=t,\;\;\; t\in[-1;1]\\
f(t)=2t^2+t+3,\;\;\;t\in[-1;1]\\
x_w=\frac{-b}{2a}=-\frac{1}{4}\;\in\mathbb{D}\\
y_w=f\left(-\frac{1}{4}\right)=\frac{23}{8}\\
f(-1)=2-1+3=4\\
f(1)=2+1+3=6\\
f_{min}=f(x_w)=y_w=\frac{23}{8}\\
f_{max}=f(1)=6\\
Y_{f}=\left[\frac{23}{8};6\right]}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 7 gru 2008, o 15:44 przez soku11, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Zbiór wartości funkcji (trygonometria)
\(\displaystyle{ f'(x)=sinx(4cosx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ sin x=0 \ \ lub \ \ 4cosx+1=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \ \ lub\ \ x=arccos(- \frac{1}{4} )}\)
\(\displaystyle{ x=0 \ \ - maksimum}\)
\(\displaystyle{ x=arccos(- \frac{1}{4} ) \ -minimum}\)
\(\displaystyle{ f(0)=2cos ^{2} 0 } +cos0+3=2 1 ^{2} +1+3=6}\)
\(\displaystyle{ f(- \frac{1}{4} )=2cos ^{2} [arccos(- \frac{1}{4})]+cos[arccos( -\frac{1}{4}] )+3 = 2( -\frac{1}{4} ) ^{2} +(- \frac{1}{4}) +3= \frac{1}{8}- \frac{1}{4}+3= 2 \frac{7}{8}}\)
\(\displaystyle{ f(x) [2 \frac{7}{8} ;6]}\)
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 15:33 ]
\(\displaystyle{ sin x=0 \ \ lub \ \ 4cosx+1=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \ \ lub\ \ x=arccos(- \frac{1}{4} )}\)
\(\displaystyle{ x=0 \ \ - maksimum}\)
\(\displaystyle{ x=arccos(- \frac{1}{4} ) \ -minimum}\)
\(\displaystyle{ f(0)=2cos ^{2} 0 } +cos0+3=2 1 ^{2} +1+3=6}\)
\(\displaystyle{ f(- \frac{1}{4} )=2cos ^{2} [arccos(- \frac{1}{4})]+cos[arccos( -\frac{1}{4}] )+3 = 2( -\frac{1}{4} ) ^{2} +(- \frac{1}{4}) +3= \frac{1}{8}- \frac{1}{4}+3= 2 \frac{7}{8}}\)
\(\displaystyle{ f(x) [2 \frac{7}{8} ;6]}\)
[ Dodano: 7 Grudnia 2008, 15:33 ]
Ale wykres leży całkowicie nad osią, więc funkcja nie może przyjmować wartości ujemnychsoku11 pisze: \(\displaystyle{ Y_{f}=\left[-\frac{23}{8};6\right]}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2008, o 15:47 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.