Zbadaj zbieżność szeregu (z logarytmem naturalnym)

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
goldenka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock/Kraków
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 10 razy

Zbadaj zbieżność szeregu (z logarytmem naturalnym)

Post autor: goldenka »

Zbadać zbieżność szeregu
1. \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \ln \frac{n^2+1}{n^2}}\)

1. \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{1}{n^2 \left( \ln n \right) ^2}}\)

Dziękuję za pomoc:)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 16:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
msx100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 51 razy

Zbadaj zbieżność szeregu (z logarytmem naturalnym)

Post autor: msx100 »

\(\displaystyle{ \ln \left( 1+x \right) \frac{1}{ \left( n+1 \right) ^2 \left( \ln \left( n+1 \right) \right) ^2} = a_{n+1}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } a_n < + \infty \Leftrightarrow \sum_{k=1}^{ \infty } 2^k \cdot a_{2^k} < + \infty}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } 2^k \cdot a_{2^k} = \sum_{k=1}^{ \infty } 2^k \cdot \frac{1}{2^2k (\ln 2^k )^2} =\frac{1}{(\ln 2)^2} \cdot \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^2 \cdot 2^k}}\)
szereg\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^2}}\) oraz szereg \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{2^k}}\) sa zbiezne, wiec ich iloczyn tez jest zbiezny. Zatem na mocy kryterium o zageszczaniu wynika, ze szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2 (\ln n )^2}}\) jest tez zbiezny
goldenka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock/Kraków
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 10 razy

Zbadaj zbieżność szeregu (z logarytmem naturalnym)

Post autor: goldenka »

czy moglbys rozwiazac podpunkt drugi z innego kryterium?? (d'alemberta, caushego, porownawcze). nie mialam kryterium zageszczenia, w krysickim tez tego nie ma, a przyklad do rozwiazania jest:):)
Dzieki z gory
Awatar użytkownika
msx100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 51 razy

Zbadaj zbieżność szeregu (z logarytmem naturalnym)

Post autor: msx100 »

nie przychodzi mi zaden inny pomysl na podpunkt b) ale pomysle jeszcze
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3879
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Zbadaj zbieżność szeregu (z logarytmem naturalnym)

Post autor: Wasilewski »

Można tak, od n=3 zachodzi:
\(\displaystyle{ \ln \left( n \right) > 1 \\
\frac{1}{\ln \left( n \right) } < 1 \\
\frac{1}{ \left( \ln \left( n \right) \right) ^2} < 1 \\
\frac{1}{n^2 \left( \ln \left( n \right) \right) ^2} < \frac{1}{n^2}}\)

Zatem na mocy kryterium porównawczego jest zbieżny.
Awatar użytkownika
msx100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 51 razy

Zbadaj zbieżność szeregu (z logarytmem naturalnym)

Post autor: msx100 »

sprytne Wasilewski
agn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 3 lis 2010, o 19:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 31 razy

Zbadaj zbieżność szeregu (z logarytmem naturalnym)

Post autor: agn »

a gdyby bylo

\(\displaystyle{ \sum_{n-2}^{ \infty } \frac{1}{n\ln ^{2}n }}\)?
Ostatnio zmieniony 3 paź 2011, o 08:55 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu logarytmu: \ln.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1934
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Zbadaj zbieżność szeregu (z logarytmem naturalnym)

Post autor: xanowron »

To kryterium zagęszczeniowe.
ODPOWIEDZ