Wyznacz dziedzinę funkcji
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Jedynym zastrzeżeniem, jakie należy przyjąć jest \(\displaystyle{ |2x+3|\neq 0}\), czyli \(\displaystyle{ 2x+3\neq 0}\), tj. \(\displaystyle{ x\neq -\frac{3}{2}}\)
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Czy ta funkcja tak wygląda, bo twoj zapis jest nieczytelny
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x-1}{|2x+3|}-5}\)
\(\displaystyle{ |2x+3|\neq0 \iff 2x+3\neq0 \iff x\neq -\frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x-1}{|2x+3|}-5}\)
\(\displaystyle{ |2x+3|\neq0 \iff 2x+3\neq0 \iff x\neq -\frac{3}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 5 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
nie + 5 tylko - 5
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 17:52 ]
Dobrze dobrze tak jak Ty napisałes taka ma postać ta funkcja
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 18:16 ]
,Czy to jest koniec zadania ??? Jaka tu będzie odpowiedz ???
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 17:52 ]
Dobrze dobrze tak jak Ty napisałes taka ma postać ta funkcja
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 18:16 ]
,Czy to jest koniec zadania ??? Jaka tu będzie odpowiedz ???
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 9 cze 2006, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przeworsk/Kraków AGH
- Pomógł: 6 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Wygląd odpowiedzi tak jak prosiłaś :
\(\displaystyle{ x R \backslash \lbrace - \frac{2}{3} \rbrace}\)
lub możesz też napisać że :
\(\displaystyle{ x (-\infty;-\frac{2}{3} ) \cup (- \frac{2}{3};\infty )}\)
\(\displaystyle{ x R \backslash \lbrace - \frac{2}{3} \rbrace}\)
lub możesz też napisać że :
\(\displaystyle{ x (-\infty;-\frac{2}{3} ) \cup (- \frac{2}{3};\infty )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:16
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Dlaczego Losiu zapisał: \(\displaystyle{ - \frac{2}{3}}\) skoro dla Nakahed90 wyszedł wynik \(\displaystyle{ - \frac{3}{2}}\) ? Proszę o odp.