Pole koła, zmiana cen
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 00:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żary
Pole koła, zmiana cen
Jak mam zrobic nastepujace zadania(mógłby mi ktoś napisac rozwiązania?bede wdzieczna):
zad.1
O ile procent zwiększy się pole koła, gdy jego promień zwiększymy o 40%?
zad2.
cena akcji pewnej spółkni na giełdzie wzrosła podczas pierwszego notowania o 10%, a podczas drugiego p 15%. o ile procent cena tej akcji po dwóch notowaniach jest wyższa od ceny debiutu?
zad.3.
Cenę towaru obiżono najpierw o 20% a następnie nową cenę podwyższono o 20 %. Czy końcowa cena jest równa początkowej?
Prosze waaas! Zróbcie mi te zadania xD
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 17:32 ]
I prosze tak abym zrozumiała jak to zrobić ;P Najlepiej to jakimś najprostrzym sposobem
Dzieki :*
zad.1
O ile procent zwiększy się pole koła, gdy jego promień zwiększymy o 40%?
zad2.
cena akcji pewnej spółkni na giełdzie wzrosła podczas pierwszego notowania o 10%, a podczas drugiego p 15%. o ile procent cena tej akcji po dwóch notowaniach jest wyższa od ceny debiutu?
zad.3.
Cenę towaru obiżono najpierw o 20% a następnie nową cenę podwyższono o 20 %. Czy końcowa cena jest równa początkowej?
Prosze waaas! Zróbcie mi te zadania xD
[ Dodano: 6 Grudnia 2008, 17:32 ]
I prosze tak abym zrozumiała jak to zrobić ;P Najlepiej to jakimś najprostrzym sposobem
Dzieki :*
Ostatnio zmieniony 25 gru 2008, o 18:43 przez Weronika_92, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: myślami w Chinach
- Podziękował: 6 razy
Pole koła, zmiana cen
no ciekawe, ale z czego ktokolwiek ma coś tu obliczać?
(bo nie ma żadnej liczby początkowej, ani końcowej)
(bo nie ma żadnej liczby początkowej, ani końcowej)
Pole koła, zmiana cen
1.
\(\displaystyle{ r}\) - promień początkowy
\(\displaystyle{ \frac{7}{5}r}\) - promień zwiększony
\(\displaystyle{ \frac{\pi(\frac{7}{5}r)^2}{\pi r^2}=\frac{49}{25}=1 \frac{24}{25}}\)
Pole zwiększy się więc o \(\displaystyle{ \frac{24}{25} 100 =96\%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23226
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3182 razy
Pole koła, zmiana cen
Looknij na to wyżej i niżej.juliX pisze:no ciekawe, ale z czego ktokolwiek ma coś tu obliczać?
(bo nie ma żadnej liczby początkowej, ani końcowej)
2.
\(\displaystyle{ (1+10\%)(1+15\%)-1}\)
3. Jeśli
\(\displaystyle{ (1-20\%)(1+20\%)}\) jest równe 1 to obie ceny (początkowa i końcowa są takie same), ale tak nie jest.