promień okręgu opisanego na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rogowo
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
promień okręgu opisanego na trójkącie
W trójkącie ABC dane są: |AC|=2 dm, |BC|=40 cm, \(\displaystyle{ |\angle ABC|\,=\,120^o}\). Punkt D jest środkiem boku BC. Oblicz promień R koła opisanego na trójkącie ABD.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
promień okręgu opisanego na trójkącie
Przy tych danych liczbowych zadanie jest niewykonalne. Z określenia punktu D mamy \(\displaystyle{ |CD|= 2 dm}\), więc \(\displaystyle{ |AC|=|CD|}\). Zatem trójkąt ACD jest równoramienny. W szczególności jego kąty przy podstawie muszą być ostre, tzn. \(\displaystyle{ |\angle CAD|=|\angle ADC|< 90^{o}}\). Wobec tego \(\displaystyle{ |\angle ADB|=180^{o}-|\angle ADC|>90^{o}}\). To daje, że w trójkącie ABD są dwa kąty rozwarte, a to jest niemożliwe.
Polecam poprawienie danych.
Polecam poprawienie danych.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rogowo
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
promień okręgu opisanego na trójkącie
Też tak właśnie myslałam, że mój korepetytor chyba się pomylił z tymi danymi^^ ale postanowiłam wrzucić, bo już zwątpiłam. Dziękuję