Wyznacz wartosc liczby m, tak aby funkcja f(x)=(m ^{2} -7m)x+5m miala miejsce zerowe x=-1.
\(\displaystyle{ }\)
Wyznacz wartość...
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznacz wartość...
\(\displaystyle{ f(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (m^{2}-7)(-1)+5m=0}\)
\(\displaystyle{ -m^{2}+7m+5m=0|*(-1)}\)
\(\displaystyle{ m^{2}-12m=0}\)
\(\displaystyle{ m(m-12)=0 \iff m_{1}=0 m_{2}=12}\)
\(\displaystyle{ (m^{2}-7)(-1)+5m=0}\)
\(\displaystyle{ -m^{2}+7m+5m=0|*(-1)}\)
\(\displaystyle{ m^{2}-12m=0}\)
\(\displaystyle{ m(m-12)=0 \iff m_{1}=0 m_{2}=12}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 5 razy
Wyznacz wartość...
Dziękuje za zadańko. A mam pytanie jeszcze jak mam udzielic odp do rozwiązania tego zadania ???
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 5 razy
Wyznacz wartość...
Potrafiłbyś i masz chęci pomóż mi jeszcze w zadaniu z drugiego postu ??? Zaczyna się temat od: Cena biletów...