Siema pani z matmy wczoraj w złym humorze no i zadała bardzo dużo i bardzo trudne zadania. Po 3 godzinach prób rozwiązań nie mogę dojść jak to zrbic dopiero co zaczeliśmy ten temat i nie kapuje Pomożecie?? Z góry wielkie dzięki Oczywiście jeżeli jest ktos chętny mi to wyjaśnić na forum proszę pisać.
1)
a) Podaj trzy pary liczb które spełniają równanie 2x + y - 2 = 0
b) Podaj wszystkie pary liczb naturalnych, spełniających równianie x + 2y = 11
2) Zastąp symbol taką liczbą, aby otrzymać równianie spełnione przez podana parę liczb. ( * - to symbol )
a) 2x - 3y = * + x x = 3 i y = -1
b) 5x - * + y = 2 x = 4 i y = 3
c) 5(x - *) - y = 0 x = 6 i y = 5
3) Pani Helena ulokowała na giełdzie kwotę 100 zł, kupując akcje firm X i Y. Po roku inwestycja ta przyniosła 10 % zysku, przy czym wartość akcji formy wzrosła o 20 %, a wartość akcji Y 20 % spadła. Ile pieniędzy ulokowała pani Helena w akcjach firmy Y?
4) Zapisz w postaci równań:
a) Liczba x jest o 3 większa od liczby y. - to już mam bo jest banalne xD
b) Trzecia część liczby y o 5 mniejsza od połowy liczby z.
c) Liczba o 10większa od x jest równa liczbie o 7 mniejszej od y.
d)Liczba 3 razy wieksza od t stanowi 20 % liczby x.
e) Liczba 3 razy wieksza od liczby n(kwadrat)
f) Podwojona liczba r jest 2 razy mniejsza od potrojonej liczby s.
g) Stosunek kwaratu liczby a do kwadratu liczby b wynosi 4 : 9.
Dla każdego z równań podaj dwie pary liczb spełniające to równanie.
5) Ustal dwie niewiadome, oznacz je literami i zapisz odpowiednie równania:
a) Na seans filmowy przyszli dorośli i dzieci, razem 220 widzów.
b) Ala jest o 7 lat starsza od Krzyska.
c) Za 4 bułki i 8 rogali zapłacono 6 zł.
d) Ołówek kosztuje 1 zł, a długopis 2 zł. Za kilka ołówków i kilka długopisów zapłacono 15 zł.
e) Paweł dostał pieniądze na wycieczkę. Część z nich wydał, zostało mu 6 zł.
f) Gdyby długość dwóch równoległych boków pewnego prostokąta zwiększyć o 3, to obwód byłby równy 20.
g) W konkursie ortograficznym wzieło udzi9ał połowa dziewczyn i dwóch chłopaków, czyli frac{1}{3} wszystkich uczniów.
6) Ułóż równania i rozwiaż:
a) W pewnej klasie jest x dziewcząt i y chłopców, razem 27 uczniów. Gdyby chłopców było dwa razy wiencej, a dziewczyn dwa razy mniej, to klasa liczyłaby 24 uczniów.
b) Sukienka kosztuje x zł, a pelerynka y zł. Za komplet trzeba zapłacić 90 zł. Gdyby sukienka była o 10 % tańsza, a pelerynka o 10% droższa, to komplet kosztowałby 85 zł.
To wszystko aż łapa boli od pisania troche jest tego z góry dzinks
"Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!" Poza tym, nie wszystkie zadania pasują do tego działu i powinny były znaleźć się we właściwym.
Układy równań, równania, zapisz w postaci równań...
Układy równań, równania, zapisz w postaci równań...
Ostatnio zmieniony 6 gru 2008, o 16:31 przez Lukaso, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Układy równań, równania, zapisz w postaci równań...
\(\displaystyle{ Zadanie 1\\
a) 2x + y - 2 = 0 \\
y=-2x+2\\
(0,2), (1,0), (2,-2)\\
b) x + 2y = 11 \\
2y=-x+11\\
y= -0,5x+5,5 \\
(1,5),(3,4),(5,3),(7,2),(9,1),(11,0)}\)
Zadanie 2
Oznacz ten symbol literą np a
a)
\(\displaystyle{ 2x-3y=a}\)
Podstawa za x i y podane wartości i oblicz to a
\(\displaystyle{ 2 3-3 (-1)=a}\)
\(\displaystyle{ 6+3=a}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)
Pozostałe przykłady robi się identycznie
Zadanie 3
x-pieniądze ulokowane w akcjach firmy X
y-pieniądze ulokowane w akcajach firmy Y
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=100 \\ 1,2x+0,8y=1,1 100 \end{cases}}\)
Pozostałe są tak banalne, że powinieneś je sam rozwiązać.
a) 2x + y - 2 = 0 \\
y=-2x+2\\
(0,2), (1,0), (2,-2)\\
b) x + 2y = 11 \\
2y=-x+11\\
y= -0,5x+5,5 \\
(1,5),(3,4),(5,3),(7,2),(9,1),(11,0)}\)
Zadanie 2
Oznacz ten symbol literą np a
a)
\(\displaystyle{ 2x-3y=a}\)
Podstawa za x i y podane wartości i oblicz to a
\(\displaystyle{ 2 3-3 (-1)=a}\)
\(\displaystyle{ 6+3=a}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)
Pozostałe przykłady robi się identycznie
Zadanie 3
x-pieniądze ulokowane w akcjach firmy X
y-pieniądze ulokowane w akcajach firmy Y
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=100 \\ 1,2x+0,8y=1,1 100 \end{cases}}\)
Pozostałe są tak banalne, że powinieneś je sam rozwiązać.