Udowodnij nierówności
\(\displaystyle{ n^{\frac{n}{2}}}\)
Nierówność podwójna.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Nierówność podwójna.
Tutaj nie trzeba korzystać z indukcji:
\(\displaystyle{ (n!) ^{2} = (1*2*...*n) * (n*...*2*1) = (1*n) * (2*(n-1)) * ... * (n*1) \geqslant n*n*...*n = n^{n}}\)
\(\displaystyle{ (n!)^{2} \geqslant n^{n}}\)
\(\displaystyle{ n! \geqslant n^{\frac{n}{2}}}\)
Z nierówności pomiędzy średnimi:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{1 \cdot 2 \cdot ... \cdot n} \leqslant \frac{1+2+...+n}{n}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{n!} \leqslant \frac{(1+n) \cdot n}{2n}}\)
\(\displaystyle{ n! \leqslant ( \frac{n+1}{2})^{n}}\)
Dla \(\displaystyle{ n>2}\) nierówności te są ostre.
\(\displaystyle{ (n!) ^{2} = (1*2*...*n) * (n*...*2*1) = (1*n) * (2*(n-1)) * ... * (n*1) \geqslant n*n*...*n = n^{n}}\)
\(\displaystyle{ (n!)^{2} \geqslant n^{n}}\)
\(\displaystyle{ n! \geqslant n^{\frac{n}{2}}}\)
Z nierówności pomiędzy średnimi:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{1 \cdot 2 \cdot ... \cdot n} \leqslant \frac{1+2+...+n}{n}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{n!} \leqslant \frac{(1+n) \cdot n}{2n}}\)
\(\displaystyle{ n! \leqslant ( \frac{n+1}{2})^{n}}\)
Dla \(\displaystyle{ n>2}\) nierówności te są ostre.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Nierówność podwójna.
Tak na marginesie - w obu rozumowaniach jest użyta indukcja, choć w sposób niejawny...
Choć oczywiście ze szkolnego punktu widzenia są to dowody "bez indukcji".
JK
Choć oczywiście ze szkolnego punktu widzenia są to dowody "bez indukcji".
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 163 razy
Nierówność podwójna.
a za pomocą indukcji też dało by się? bo jednak zadanie jest na szkolną indukcje