Jak to rozwiązać ? bo raz wyszło mi że x = 6/7 ale to okazało się złe.
\(\displaystyle{ ( 2 - \sqrt{3} ) ^{ \frac{6x-6}{x+1} } qslant ( 2 + \sqrt{3} ) ^{-x}}\)
Nierówność wykładnicza.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielowo
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Nierówność wykładnicza.
\(\displaystyle{ ( 2 - \sqrt{3} ) ^{ \frac{6x-6}{x+1} } qslant ( 2 + \sqrt{3} ) ^{-x} \\ ( 2 - \sqrt{3} ) ^{ \frac{6x-6}{x+1} } qslant ( 2 - \sqrt{3} ) ^{x} \\ \frac{6x-6}{x+1} qslant x \\ \frac{6x-6-x^2-x}{x+1} qslant 0 \\ \frac{-x^2+5x-6}{x+1} qslant 0 \\ -(x-2)(x-3)(x+1) qslant 0 \\ x\in (-\infty;-1)\cup }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielowo
- Podziękował: 1 raz