Łączenie 9 kropek 3 liniami

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Bednar14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 gru 2008, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Łączenie 9 kropek 3 liniami

Post autor: Bednar14 »

Witam, od ponad tygodnia męczę się z pewną zagadką, którą pokazał mi znajomy i nie chciał podać rozwiązania , mianowicie chodzi o połączenie 3 liniami prostymi, nie odrywając ręki od kartki, 9 punktów, które układają się w kwadrat 3x3.

Wygląda to mniej więcej tak:

\cdot \cdot \cdot
\cdot \cdot \cdot
\cdot \cdot \cdot

Do dyspozycji mamy, tak jak już wcześniej pisałem, 3 linie proste rysowane bez oderwania pióra od kartki.
Linia i kropki mają mieć taką samą grubość.
Jest to w ogóle możliwe?

Będę bardzo wdzięczy za pomoc :)

Ps. przepraszam za te 'kropki' ale nie mogę wysyłać linków do zdjęć i obrazków.
Awatar użytkownika
addmir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sprzed monitora
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 23 razy

Łączenie 9 kropek 3 liniami

Post autor: addmir »

Jasne, że jest możliwe

... 1a8b4.html
Bednar14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 gru 2008, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Łączenie 9 kropek 3 liniami

Post autor: Bednar14 »

W Twoim zadaniu są 4 kreski, a ja potrzebuje 3
yevgienij
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 24 lis 2008, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: radom
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 12 razy

Łączenie 9 kropek 3 liniami

Post autor: yevgienij »

Moim zdaniem jest to niemozliwe jezeli bierzemy pod uwage prawdziwie dokladne punkty i dokladnie proste linie o dokladnie takiej samej grubosci jak punkt.

Natomiast na kartce jak najbardziej mozliwe. Po prostu proste rysujemy pod pewnym malym katem w stosunku do punktow w taki sposob ze jedna prosta z dolu do gory zahacza o 3 punkty. Po tem analogicznie prosta pod pewnym katem z gory w dol zahaczajaca o kolejne 3 punkty i ponownie z dolu do gory.
Na kartce banał, zwlaszcza ze sa zdefiniowane odleglosci punktow od siebie.
ODPOWIEDZ