[Ciągi] Wyznacz x,y

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
micro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

[Ciągi] Wyznacz x,y

Post autor: micro »

3,x,y tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny o wyrazach różnych od 0. Liczby x,3y,7x sa w podanej kolejności początkowymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz x,y.

Czy ktoś może pokazać jak można takie coś wyliczyć?
Chodzi mi o to co mam wstawić w układ równań.

Dziękuję za pomoc.
vigorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 gru 2008, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

[Ciągi] Wyznacz x,y

Post autor: vigorr »

Pierwsze równanie do układu równań:

\(\displaystyle{ \frac{3+y}{2}=x}\) to wynika z własności ciągu arytmetycznego.

Drugie równanie z tej samej właściwości z drugiego ciągu:

\(\displaystyle{ \frac{x+7x}{2}=3y}\)

Wynik x=4,5, y=6, czyli r=1,5
ODPOWIEDZ