Obliczanie pola i obwodu trójkąta
Obliczanie pola i obwodu trójkąta
W trójkącie dana jest długość boku |AB|=a oraz kąty przyległe do tego boku alfa i 2*alfa. Wyznacz obwód i pole tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Obliczanie pola i obwodu trójkąta
Stąd obliczysz h i x, a potem pole
\(\displaystyle{ \begin{cases} tg\alpha= \frac{h}{x} \\ tg2\alpha= \frac{h}{a-x} \end{cases}}\)
Stąd c i b, a potem obwód
\(\displaystyle{ c ^{2} = {h ^{2} } -x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b ^{2} =h ^{2} -(a-x) ^{2}}\)