Zbadaj zbieżność:
1) \(\displaystyle{ \sum_{ n=1}^{ } sin(cos( \frac{1}{ n^{2} } ))}\)
2)\(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ } \frac{sinn}{ n^{4} }}\)
Oblicz granice:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to } \frac{(2n ^{2} -1)sin(n!+2)}{3n ^{3}-7 }}\)
Prosze o pomoc
Szeregi i granica ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 16 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bestwina
- Podziękował: 7 razy
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Szeregi i granica ciągu
Granica
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to } \frac{(2n ^{2} -1)sin(n!+2)}{3n ^{3}-7 } =\lim_{ n\to } \frac{ \frac{1}{n^{3}} (2n ^{2} -1)sin(n!+2)}{3- \frac{7}{n^{3}} } =\lim_{ n\to } \frac{ (\frac{2}{n}- \frac{1}{n^{3}}) sin(n!+2)}{3- \frac{7}{n^{3}} } =0}\)
bo w liczniku mamy ciąg zbieżny do 0 i ciąg ograniczony, więc granica licznika to 0 , a mianownika 3, wiec granica to 0
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to } \frac{(2n ^{2} -1)sin(n!+2)}{3n ^{3}-7 } =\lim_{ n\to } \frac{ \frac{1}{n^{3}} (2n ^{2} -1)sin(n!+2)}{3- \frac{7}{n^{3}} } =\lim_{ n\to } \frac{ (\frac{2}{n}- \frac{1}{n^{3}}) sin(n!+2)}{3- \frac{7}{n^{3}} } =0}\)
bo w liczniku mamy ciąg zbieżny do 0 i ciąg ograniczony, więc granica licznika to 0 , a mianownika 3, wiec granica to 0