Witam!!
Mam 2 zadania
Zad 1. Oblicz pole trapezu w którym równoległe boki mają długość 16 i 44cm a, nie równoległe 17cm i 25cm.
zad.2 W trójkącie ABC, gdzie AB=8cm BC=6cm, AC=4cm poprowadzoni prostą równoległa do boku AC, która przecina bok AB w punkcie M i bok BC w punkcie N. oblicz długość MN jeżeli BM + Cn = 7cm
2 ZADANIA
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
2 ZADANIA
1.
Taki układ równań wychodzi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} h^{2} + (44-16-a)^{2}=17^{2} \\ h^{2} + a^{2} = 25^{2} \end{cases}}\)
Rozwiązanie pozostawiam Tobie
Taki układ równań wychodzi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} h^{2} + (44-16-a)^{2}=17^{2} \\ h^{2} + a^{2} = 25^{2} \end{cases}}\)
Rozwiązanie pozostawiam Tobie
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
2 ZADANIA
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+16+y=44 \\ 17 ^{2}- x^{2} =25 ^{5}-y ^{2} \end{cases}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=8 \\ y=20 \end{cases}}\)
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} =17 ^{2}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ h=15}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{44+16}{2}\ 15}\)
\(\displaystyle{ P=450}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=8 \\ y=20 \end{cases}}\)
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} =17 ^{2}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ h=15}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{44+16}{2}\ 15}\)
\(\displaystyle{ P=450}\)
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
2 ZADANIA
2.
Z Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{x}{8} = \frac{6-(7-x)}{6}}\)
Potem wyjdzie x, a wtedy znowu z Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y} = \frac{8}{4}}\)
[/url]Z Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{x}{8} = \frac{6-(7-x)}{6}}\)
Potem wyjdzie x, a wtedy znowu z Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y} = \frac{8}{4}}\)