wykazać jedno prosre prawo

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
miodas007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarszyn
Podziękował: 9 razy

wykazać jedno prosre prawo

Post autor: miodas007 »

Mam wykazać, że
\(\displaystyle{ A \oplus (B \oplus C ) = (A \oplus B) \oplus C}\)
Więc przekształcam lewą stronę:
\(\displaystyle{ A\backslash (B \oplus C) \cup (B \oplus C)\backslash A =}\)
\(\displaystyle{ A\backslash (B \backslash C \cup C \backslash B) \cup (B \backslash C \cup C \backslash B) \backslash A =}\)
\(\displaystyle{ (A \cap(B\backslash C \cup C \backslash B)') \cup ((B \backslash C \cup C \backslash B) \cap A') =}\)
\(\displaystyle{ (A \cap (b \cap C') \cup (C \cap B')') \cup ((B \cap C') \cup (C \cap B') \cap A') =}\)
\(\displaystyle{ A \cap (B' \cup C \cup C' \cup B) \cup (B \cap C' \cup C \cap B') \cap A' =}\)
\(\displaystyle{ A \cup (B \cap C' \cup C \cap B') \cap A'}\)

1. I co dalej jak to doprowadzić żeby była prawa strona. Będę wdzięczny za pomoc.
2. Jak już dojdzie się do tego, to czy konieczne są jeszcze przesz kształcenia od prawej do lewej?[/latex]
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

wykazać jedno prosre prawo

Post autor: Jan Kraszewski »

Było, sprawdź tu .

JK
ODPOWIEDZ