Oblicz prace, jaka wykona cialo o masie m obiegajace po stronie wewnetrznej pionowo ustawiona obrecz z najmniejsza mozliwa stala predkoscia. Wspolczynnik tarcia wynosi f, promien obreczy r.
Predkosc musi byc taka aby sila odsrodkowa w najwyzszym punkcie okregu byla rowna sile grawitacji. Wiec
\(\displaystyle{ mg= \frac{mv^{2}}{r}}\)
\(\displaystyle{ W=f*(\frac{mg+ \frac{mv ^{2} }{r}}{2})*2\pi r}\)
Podstawiam \(\displaystyle{ mg}\) za \(\displaystyle{ \frac{mv^{2}}{r}}\)
I otrzymuje ze:
\(\displaystyle{ W=2\pi rmgf}\)
Za proste zeby bylo prawdziwe, tymbardziej ze wzor na W wymyslilem sam. r, m, f sa dane, mozna przyjac ze g jest dane? Ta watpliwosc powstala bo w poprzednim zadaniu mialem napisane ze g jest dane a w tym nie ma.
Cialo poruszajace sie po wewnetrznej czesci okregu.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Cialo poruszajace sie po wewnetrznej czesci okregu.
a nie łatwiej z zasady zachowania energii?
praca to zmiana energii wewnętrznej czyli
\(\displaystyle{ W=\Delta U W=\Delta E_p + \Delta E_k W=mg\Delta h +\frac{m}{2}\Delta V}\)
zobacz gdzie tu masz haczyk
bless
praca to zmiana energii wewnętrznej czyli
\(\displaystyle{ W=\Delta U W=\Delta E_p + \Delta E_k W=mg\Delta h +\frac{m}{2}\Delta V}\)
zobacz gdzie tu masz haczyk
bless
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 28 lis 2008, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 12 razy
Cialo poruszajace sie po wewnetrznej czesci okregu.
\(\displaystyle{ \Delta h=0 \ \ \ \Delta V=0}\)
ale przeciez logicznie na to patrzac to jest zle, bo cialo zawsze jakos trze poruszajac sie po okregu, wiec w celu utzymania predkosci wykonywana jest praca. Chyba ze to perpetum mobile
ale przeciez logicznie na to patrzac to jest zle, bo cialo zawsze jakos trze poruszajac sie po okregu, wiec w celu utzymania predkosci wykonywana jest praca. Chyba ze to perpetum mobile
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 28 lis 2008, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 12 razy
Cialo poruszajace sie po wewnetrznej czesci okregu.
Gdy \(\displaystyle{ t \ \Delta h=0}\)
Gdy \(\displaystyle{ t 0 \Delta h= \ nie \ mam \ pojecia}\)
Jednak t darzy do 0. A czy moj sposob byl poprawny??
Gdy \(\displaystyle{ t 0 \Delta h= \ nie \ mam \ pojecia}\)
Jednak t darzy do 0. A czy moj sposob byl poprawny??