Witam !
Pomóżcie mi w tych zadaniach.
Zad 1
Trzy koty złapały 3 myszy w ciągu 3 dni.Ile myszy padnie łupem sześciu tak łownych kotów w ciągu 6 dni ?
Zad 2
Samochód jadąc ze stałą prędkością pokonał trasę długości 24 km.Gdyby prędkość samochodu była o 20km/h większa,to w tym samym czasie przejechałby 32 km.Z jaką prędkością jechał ten samochód ?
Zad 3
Szacuje się,że 58 mln Francuzów zjada rocznie 550 mln ślimaków.Ile przeciętnie ślimaków zjada czteroosobowa rodzina francuska w ciągu miesiąca ?
Zad 4
W baku samochodu Cinqueccento mieści się 35 l benzyny.Samochód ten spala przeciętnie 5,5 l na 100 km.Jaką odległość można nim przejechać po zatankowaniu do pełna ?
Te zadania zrobiłem,ale muszę mieć pewny na 101 %,że dobrze zrobiłem.
#piasek
Czyli,że złapią 12 myszy ?
W 2 coś pokićkałem...mógłbyś to rozwiązać ?
Zadania-propocjonalność
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zadania-propocjonalność
1. Czyli 3 koty łapią 1 mysz dziennie; z tego wiemy, że 1 kot ,,łapie" \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) myszy dziennie.
2.
\(\displaystyle{ V=\frac{24}{t}}\) oraz \(\displaystyle{ V+20=\frac{32}{t}}\)
2.
\(\displaystyle{ V=\frac{24}{t}}\) oraz \(\displaystyle{ V+20=\frac{32}{t}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 28 lis 2008, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 12 razy
Zadania-propocjonalność
3.
\(\displaystyle{ 550:12=45,8(3)
\\ \\ \\
58mln \ - \ 45,8(3)mln \\
4 \ - \ x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac {4*45,8(3)mln}{58mln} 3.16}\)
4.
\(\displaystyle{ 5,5L \ - \ 100km \\
35L - x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{100*35}{5,5}=636,(36)}\)
\(\displaystyle{ 550:12=45,8(3)
\\ \\ \\
58mln \ - \ 45,8(3)mln \\
4 \ - \ x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac {4*45,8(3)mln}{58mln} 3.16}\)
4.
\(\displaystyle{ 5,5L \ - \ 100km \\
35L - x}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{100*35}{5,5}=636,(36)}\)