procenty, sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
procenty, sprawdzenie
"""Ulokowałeś w banku n złotych na p procent w stosunku rocznym. Kapitalizacja odsetek nastepuje po każdym miesiącu. Oblicz stan swoich oszczędności po upływie pół roku, zakładając, że w tym czasie nic nie wpłacałeś."""
to jest moje zadanie z informatyki, miałem stworzyć program, który coś takiego oblicza, zrobiłem go juz, tylko nie wiem czy dobrze, i moje pytanie:
Czy zgodnie z powyższym zadaniem można stwierdzic ze jesli wpłace 100zł na 10% w stosunku rocznym, to po upływie pół roku bede miał 105zł??
to jest moje zadanie z informatyki, miałem stworzyć program, który coś takiego oblicza, zrobiłem go juz, tylko nie wiem czy dobrze, i moje pytanie:
Czy zgodnie z powyższym zadaniem można stwierdzic ze jesli wpłace 100zł na 10% w stosunku rocznym, to po upływie pół roku bede miał 105zł??
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
procenty, sprawdzenie
Niestety twój wynik jest błędny.
Załóżmy, że wpłaciłeś do banku 100zł.
Roczna stopa procentowa wynosi 12% a kapitalizacja następuje po każdym miesiącu.
Czyli po pierwszym miesiącu rzeczywiście będziesz miał 100+100*1%=101zł, ale po 2 miesiącach będzie 101+101*1%, a nie 100+100*2%.
Ty policzyłeś odsetki tak, jakby były naliczane po każdym miesiącu z kwoty początkowej.
Tymczasem każdego miesiąca odsetki są naliczane z tego co było miesiąc temu.
Jeżeli dalej nie rozumiesz, przeczytaj to:
http://matematyka.pl/4873.htm
Jest tam również podany prawidłowy wzór na kapitał końcowy.
Załóżmy, że wpłaciłeś do banku 100zł.
Roczna stopa procentowa wynosi 12% a kapitalizacja następuje po każdym miesiącu.
Czyli po pierwszym miesiącu rzeczywiście będziesz miał 100+100*1%=101zł, ale po 2 miesiącach będzie 101+101*1%, a nie 100+100*2%.
Ty policzyłeś odsetki tak, jakby były naliczane po każdym miesiącu z kwoty początkowej.
Tymczasem każdego miesiąca odsetki są naliczane z tego co było miesiąc temu.
Jeżeli dalej nie rozumiesz, przeczytaj to:
http://matematyka.pl/4873.htm
Jest tam również podany prawidłowy wzór na kapitał końcowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
procenty, sprawdzenie
wiem na czym polega mój bład, ale nie wiem z którego wzoru skożystac, aby to wyliczyc.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
procenty, sprawdzenie
\(\displaystyle{ m=\frac{OS}{OK}}\) - określa ile razy okres kapitalizacji mieści się w okresie stopy proc.
Czyli w twoim przypadku to będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{12} } =12}\)
1, ponieważ mamy doczynienia z roczną stopą procentową, a 1/12 ponieważ okres kapitalizacji wynosi 1miesiąc.
Czyli w twoim przypadku to będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{12} } =12}\)
1, ponieważ mamy doczynienia z roczną stopą procentową, a 1/12 ponieważ okres kapitalizacji wynosi 1miesiąc.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
procenty, sprawdzenie
Wygląda na to, że tak.
Jeżeli jest to wynik zwrócony przez program, to nie można tego sprawdzić ze 100% pewnością, bo program może podawać bardzo duże liczby w przybliżeniu.
Jeżeli korzystałeś ze wzoru, który Ci podałem to dla danych, które przyjąłeś program musiałby wykonać działanie \(\displaystyle{ (\frac{121}{120}) ^{6}}\) i za pewne odrzuciłby kilka miejsc po przecinku.
Jeżeli jest to wynik zwrócony przez program, to nie można tego sprawdzić ze 100% pewnością, bo program może podawać bardzo duże liczby w przybliżeniu.
Jeżeli korzystałeś ze wzoru, który Ci podałem to dla danych, które przyjąłeś program musiałby wykonać działanie \(\displaystyle{ (\frac{121}{120}) ^{6}}\) i za pewne odrzuciłby kilka miejsc po przecinku.