bardzo prosze o pomoc
\(\displaystyle{ x^{2} dla x \leqslant 2}\) \(\displaystyle{ w punkcie x_{0} =2}\)
\(\displaystyle{ 2x dla x> 2}\) \(\displaystyle{ w punkcie x_{0} =2}\)
czy to sie robi tak ze sprawdza se granice lewo i prawostronna w pkt 2?
Wtedy wyszlo by 4
czyli funkcja byla by nieciagla bo x0 wynosi 2??
nie rozumiem za bardzo ciąglosci i bardzo prosze o wytlumaczenie
z gory dziekuje
ciągłość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 31 paź 2008, o 14:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
ciągłość funkcji
Funkcja f(x) jest ciągła w \(\displaystyle{ x_0 \lim_{x \to x ^{-} _{0} }f(x) =\lim_{x \to x ^{+} _{0} }f(x)=f(x_0).}\)
W tym przypadku \(\displaystyle{ \lim_{x \to 2^- }x^2= 4= \lim_{x \to 2^+}2x=f(2).}\)
Funkcja jest ciągła w 2.
W tym przypadku \(\displaystyle{ \lim_{x \to 2^- }x^2= 4= \lim_{x \to 2^+}2x=f(2).}\)
Funkcja jest ciągła w 2.