trójkąt równoboczny: pole/obwód
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
trójkąt równoboczny: pole/obwód
\(\displaystyle{ h=3\sqrt3\newline
h=\frac{a\sqrt3}{2}\newline
\frac{a\sqrt3}{2}=3\sqrt3 \newline
a\sqrt3=6\sqrt3\newline
a=6\newline\newline
P=\frac{a^2\sqrt3}{4}\newline
P=\frac{6^2\sqrt3}{4}=\frac{36\sqrt3}{4}=9\sqrt3 cm^2\newline
Obw=3a
\newline
Obw=3\cdot6=18 cm}\)
h=\frac{a\sqrt3}{2}\newline
\frac{a\sqrt3}{2}=3\sqrt3 \newline
a\sqrt3=6\sqrt3\newline
a=6\newline\newline
P=\frac{a^2\sqrt3}{4}\newline
P=\frac{6^2\sqrt3}{4}=\frac{36\sqrt3}{4}=9\sqrt3 cm^2\newline
Obw=3a
\newline
Obw=3\cdot6=18 cm}\)