Znaleźć wzór na wyraz ogólny ciągu określonego rekurencyjnie
a(1)=1
a(2)=1
a(n)=a(n-1)+a(n-2)
Wzór na wyraz ogólny ciągu Fibbonaci'ego
- Zlodiej
- Korepetytor
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Wzór na wyraz ogólny ciągu Fibbonaci'ego
O ile pamietam nazwe to ciąg Fibonaciegomoze tutaj coś znajdziesz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85g_Fibonacciego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85g_Fibonacciego
Wzór na wyraz ogólny ciągu Fibbonaci'ego
Hmmm. Ciekawe zagadnienie. Ciąg Fibonaciego. Z tego co wiem to ma to duży związek z tzw. "złotym podziałem" odcinka. Mianowicie jest to taki podział w kórym odcinek a dzielimy na odcinki: x , a-x. A spełniaja one taką zależność : x/a = a-x/x. A wzór na takie "coś" to wzór na liczbę "fi"= 1+pierwiastek z 5 i wszystko dzielone przez 2. A tak na marginesie to był on wykorzystywany (ten ciąg) przez Fibonacciego do... próby modelowania wzrostu populacji królików. Bardzo ciekawa sprawa zachęcam do wdrążenia się w zagadnienie.