Mam problem z tymi przykładami... może ktoś mi podać jak co po kolei się robić ?
Rozpisane bym potrzebował, bo muszę się tego nauczyć ,a z samych wyników nie wiele się nauczę.
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x-4}{ x^{2}+4x+4 } =}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{3}{4 x^{2}+12x+9 }}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{4-2x}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sqrt{2x-2} }{ \sqrt{3-x} }}\)
Wyznacz dziedzinę funkcji.
- marcinn12
- Użytkownik

- Posty: 836
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji.
W 1 mianownik musi być róźny od zera. Jest wzór skroconego mnożenia.
\(\displaystyle{ (x+2) ^{2} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \neq -2}\)
\(\displaystyle{ D _{f} =R-{-2}}\)
W drugim tak samo.
\(\displaystyle{ (2x+3) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \neq - \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ D _{f} =R- {- \frac{3}{2} }}\)
Trzeci przykład to wartość pod pierwiastkiem musi być większa lub równa 0.
\(\displaystyle{ 4-2x \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x \leqslant 2}\)
\(\displaystyle{ D _{f}; x \in (\infty, 2>}\)
W czwartym licznik musi być większy lub równy zero a mianownik musi być koenicznie większy od 0.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-2 \geqslant 0 \\ 3-x>0 \end{cases}}\)
i znajdujesz część wspólną.
*{} nie chcą mi dzialac.
\(\displaystyle{ (x+2) ^{2} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \neq -2}\)
\(\displaystyle{ D _{f} =R-{-2}}\)
W drugim tak samo.
\(\displaystyle{ (2x+3) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \neq - \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ D _{f} =R- {- \frac{3}{2} }}\)
Trzeci przykład to wartość pod pierwiastkiem musi być większa lub równa 0.
\(\displaystyle{ 4-2x \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x \leqslant 2}\)
\(\displaystyle{ D _{f}; x \in (\infty, 2>}\)
W czwartym licznik musi być większy lub równy zero a mianownik musi być koenicznie większy od 0.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-2 \geqslant 0 \\ 3-x>0 \end{cases}}\)
i znajdujesz część wspólną.
*{} nie chcą mi dzialac.
