czy równanie ma rozwiązanie?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lukas_7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 6 paź 2008, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 5 razy

czy równanie ma rozwiązanie?

Post autor: lukas_7 »

Dla operatora liniowego wyznaczyć zbiór tych wektorów \(\displaystyle{ b}\), dla których równanie \(\displaystyle{ A(x)=b}\) ma rozwiązanie.

1) \(\displaystyle{ A: R^{3} R^{3}, A(x,y,z)=(x-y,x+z,x-y+z)}\)
2) \(\displaystyle{ A: R^{4} R^{4}, A(x,y,z,w)=(x-y-z+2w, 2x+3y-z+w,x+y+w,x-z-3w)}\)
ODPOWIEDZ