witam mam pytanie jakie bedą własności tej funkcji??
\(\displaystyle{ y= \frac{x+2}{x-1}}\)
Własności podanej funkcji wymiernej
Własności podanej funkcji wymiernej
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, o 23:04 przez mala_zaba, łącznie zmieniany 1 raz.
Własności podanej funkcji wymiernej
no tak ale ja nie wiem jak sie do tego zabrac powiedz mi nawet na innym przykladzie jak to sie robi to ja zrobie prosze
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Własności podanej funkcji wymiernej
-dziedzina - mianownik różny od 0
ZW to najlepiej narysować wykres takiej funkcji i odczytać ZW
Monotoniczność też z wykresu , rówżnowartościowość też.
Więc najpierw określ dziedzinę a potem narysuj wykres
\(\displaystyle{ y= \frac{x+2}{x-1}= \frac{(x-1)+3}{x-1}=1+ \frac{3}{x-1}}\)
Czyli narysuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{x}}\) i przesuń ją o wektor [1,1][/latex]
ZW to najlepiej narysować wykres takiej funkcji i odczytać ZW
Monotoniczność też z wykresu , rówżnowartościowość też.
Więc najpierw określ dziedzinę a potem narysuj wykres
\(\displaystyle{ y= \frac{x+2}{x-1}= \frac{(x-1)+3}{x-1}=1+ \frac{3}{x-1}}\)
Czyli narysuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{x}}\) i przesuń ją o wektor [1,1][/latex]
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, o 23:28 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
Własności podanej funkcji wymiernej
a tam nie powinno byc 1+ frac{3}{x-1}
a wektor nie powinien byc [1,1]
ja tak narysowałam ale nie wiem nadal jak to sprawdzic :[ jestem wsciekla bo niby pownnam to umiec ale masakra prosze pomóż mi
a wektor nie powinien byc [1,1]
ja tak narysowałam ale nie wiem nadal jak to sprawdzic :[ jestem wsciekla bo niby pownnam to umiec ale masakra prosze pomóż mi
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, o 23:32 przez mala_zaba, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Własności podanej funkcji wymiernej
Zgadza się , już poprawiam
Jak narysujesz to patrzysz czy jest ona rosnąca czy malejąca,czyli czy idzie do góry cz w dół.Jeśli idzie najpierw do góry a potem w dół to możesz napisać,np,że w takim i takim przedziale jest rosnąca a w innym malejąca.
Co do różnowartościowości to patrzysz czy są takie dwa różne x , które mają jednbakową wartośc , czy też każdy x ma inną wartość -wtedy jest różnowartościowa
Jak narysujesz to patrzysz czy jest ona rosnąca czy malejąca,czyli czy idzie do góry cz w dół.Jeśli idzie najpierw do góry a potem w dół to możesz napisać,np,że w takim i takim przedziale jest rosnąca a w innym malejąca.
Co do różnowartościowości to patrzysz czy są takie dwa różne x , które mają jednbakową wartośc , czy też każdy x ma inną wartość -wtedy jest różnowartościowa