Pomóżcie proszę:)
Niestety matematyka i nawet najprostsze zadania to dla mnie wielka góra... ;/
W dwóch spółdzielniach hodowlanych było początkowo 150 owiec. W pierwszej spółdzielni w ciągu pewnego okresu liczba owiec zwiększyła się o 20% stanu początkowego, lecz potem ubyło 6 owiec. Z drugiej z tych spółdzielni w ciągu tego samego okresu liczba owiec wzrosła o 30% stanu początkowego, a otem ubyła jedna owca. W końcu tego okresu okazało się, że w obu spółdzielniach jest jednakowa liczba owiec. Ile było owiec w każdej spółdzielni początkowo??
pozdrawian
Zadanie z owcami
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Zadanie z owcami
x - początkowa liczba owiec w pierwszej spółdzielni
y - początkowa liczba owiec w drugiej spółdzielni
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y=150 \\ x+0,2x-6=y+0,3y-1 \end{cases}}\)
y - początkowa liczba owiec w drugiej spółdzielni
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y=150 \\ x+0,2x-6=y+0,3y-1 \end{cases}}\)