Witam mogłby mi ktoś pomoc w tych zadaniach? ;d
1. W trapez o ramionach długości a i b wpisano okrąg o promieniu długości r. Oblicz pole tego trapezu.
2.Prosta dzieli trójkąt na dwa wielokąty o stosunki pól 2:7 i przechodzi przez środek jednego z boków trójkąta. W jakim stosunku ta prosta dzieli drugi bok trójkąta?
3.Według Nostradamusa słynnego lekarza i astrologa, wyjątkowe są te lata które zapisane w systemie dziesiatkowym maja postac abcd i ab+cd = bc gdzie ab, cd i bc oznaczamy liczby dwucyfrowe zapisane w systemie dziesiątkowym Oblicz jaki był ostatni a jaki bedzie nastepny rok wyjątkowy.
4.Suma dodatnich liczb całkowitych a1, a2, a3, a4, a5...a49 jest równa 999.Jaką wielkość może przyjmować największy wspólny dzielnik liczb a1, a2, a3, a4...a49?
MZM Zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
MZM Zadania
1. Pole wielokąta opisanego na okręgu wyraża się zależnością :
\(\displaystyle{ P=0,5 O_b r}\) (w tym zadaniu dołącz warunek wpisywalności okręgu w czworokąt)
\(\displaystyle{ P=0,5 O_b r}\) (w tym zadaniu dołącz warunek wpisywalności okręgu w czworokąt)