Zadanie niby z elektromagnetyzu ale trudna część mechaniczna

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Awatar użytkownika
trelek2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 23 wrz 2008, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Zadanie niby z elektromagnetyzu ale trudna część mechaniczna

Post autor: trelek2 »

Sytuacja wygląda tak.
Mamy jakiś zwój w polu magentycznym. Zwój ten może kręcić się wokół własnej osi. Jest ustawiony tak że moment siły który na niego działa jest maxymanly na początku. Trzeba policzyć prędkość kątową po tym jak zwój zostanie dopuszczony do ruchu po tym jak pokona kąt \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) okrążenia wokól własnej osi.

Pomysł na rozwiązanie mam taki:
Policzyłem jak będzie wyglądał moment siły na ten zwój.
Będzie to \(\displaystyle{ \tau = AIB\sin \theta}\) gdzie \(\displaystyle{ \theta}\) to kąt pomiędzy wektorem pola magnetycznego a ustawiniem zwoju. Niestety moment ten będzie się zmieniał wraz z pokonanym kątem przez zwój.

Myślę że trzeba policzyc zadanie z konserwacji energii. Praca wykonana przez ten moment siły będzie równa obrowowej energii kinetycznej zwoju. Tyle że nie wiem z czego będzie ta całka (na przedziale \(\displaystyle{ \frac{ \pi}{2}}\) do \(\displaystyle{ \frac{5 \pi}{6}}\) ) ale z czego? moment siły razy co da nam pracę wykonaną?
ODPOWIEDZ