Mam problem z rozwiązywaniem wielomianów tego typu:
\(\displaystyle{ 2x^{5}-18x^{3}+2x^{2}-18=0}\)
Mógłby ktoś pokazać jak to zrobić? Wiedziałabym już jak zrobić inne tegotypu przykłady.
prosty wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 7294
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 947 razy
prosty wielomian
\(\displaystyle{ 2x^{5}-18x^{3}+ 2x^{2}-18x=2x^{2}(x^{3}+1)-18x(x^{3}+1)=
(2x^{2}-18x)(x^{3}+1)=2x(x-9)(x+1)(x^{2}-x+1)=2x(x-9)(x+1)(x^{2}-x+1)}\) [/latex]
(2x^{2}-18x)(x^{3}+1)=2x(x-9)(x+1)(x^{2}-x+1)=2x(x-9)(x+1)(x^{2}-x+1)}\) [/latex]