Prosta DE jest równoległa do boku AB trójkąta ABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok BC w punkcie E. Oblicz
a) |AC| gdy |CD| = 16 cm, |CE| = 12cm, |BC| = 24cm
b) |AD| gdy |CE| = 3dm, |BE| = 5dm, |AC| = 12dm
Mógłby ktos mi pomóc? W sobote zdaje z takich zadan semestr a nic nie rozumiem. Taka karte prace z zadaniami dostalismy, żeby poćwiczyć...
Obliczanie boków trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
Obliczanie boków trójkąta
1
z tw Talesa wynika stosunek boków:
\(\displaystyle{ \frac{AC}{BC} = \frac{DC}{EC}}\)
2
również z tw Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{AC}{BC} = \frac{AD}{BE}}\)
jak Ci to by wytłumaczyć?? musisz patrzeć na podobieństwa po między trójkątmi( nie wiem czy zobaczyłeś, jest taki duży i taki mały...). na wikipedii powinno być dość dobrze wytłumaczone!
z tw Talesa wynika stosunek boków:
\(\displaystyle{ \frac{AC}{BC} = \frac{DC}{EC}}\)
2
również z tw Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{AC}{BC} = \frac{AD}{BE}}\)
jak Ci to by wytłumaczyć?? musisz patrzeć na podobieństwa po między trójkątmi( nie wiem czy zobaczyłeś, jest taki duży i taki mały...). na wikipedii powinno być dość dobrze wytłumaczone!