Rozmieszczenie literek na szachownicy
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno Odrzańskie
Rozmieszczenie literek na szachownicy
Na ile sposobów można umieścić na szachownicy 3 x 3 literę K i literę L, jeśli na jednym polu może stać tylko jedna litera? Jakie jest prawdopodobieństwo, że litery K i L nie znajdą się w tym samym wierszu ani w tej samej kolumnie?
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Rozmieszczenie literek na szachownicy
a)
\(\displaystyle{ {2\choose 9}}\)
b) \(\displaystyle{ \Omega={2\choose 9}}\)
Teraz obojętnie gdzie postawimy literkę K, literę L możemy postawić w 4 miejscach.A=36\(\displaystyle{ P=\frac{A}{\Omega}}\)
\(\displaystyle{ {2\choose 9}}\)
b) \(\displaystyle{ \Omega={2\choose 9}}\)
Teraz obojętnie gdzie postawimy literkę K, literę L możemy postawić w 4 miejscach.A=36\(\displaystyle{ P=\frac{A}{\Omega}}\)