2 zadanka z treścią. Potrzebne układy równań ;)

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
elsa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 lis 2008, o 23:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: fgkijgiu
Podziękował: 7 razy

2 zadanka z treścią. Potrzebne układy równań ;)

Post autor: elsa »

1. Suma wysokości najwyższego szczytu Ameryki Południowej Aconcagua i najwyższego szczytu Europy Mount Blanc jest równa 11 760 m. Oblicz wysokość tych szczytów, jeżeli wiesz, że mount blanc jest o 2160 m niższy od szczytu Aconcagua.

2. W trójkąt ABC wpisano okrąg o promieniu r i na tym trójkącie opisano okrąg o promieniu R. Oblicz długość promienia wpisanego w ten trójkąt i opisanego na tym trójkącie, jeżeli różnica ich długości jest równa 5,5 cm i R/r = 15/4 .
arecek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 93 razy

2 zadanka z treścią. Potrzebne układy równań ;)

Post autor: arecek »

1
\(\displaystyle{ a + m = 11760}\)
\(\displaystyle{ a - m = 2160}\)
2
\(\displaystyle{ R-r = 5.5}\)
\(\displaystyle{ \frac{R}{r} = \frac{15}{4}}\)
ODPOWIEDZ