wyznacz równanie prostej
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
wyznacz równanie prostej
Jeśli prosta ma równanie \(\displaystyle{ y=ax+b}\), to współczynnik kierunkowy a jest tangensem kąta nachylenia prostej do osi OX.
W ztwoim zadaniu \(\displaystyle{ a=tg150^{o}=-\frac{\sqrt{3}}{3}}\). Teraz wystarczy dobrać takie b, żeby prosta przechodziła przez podany punkt.
W ztwoim zadaniu \(\displaystyle{ a=tg150^{o}=-\frac{\sqrt{3}}{3}}\). Teraz wystarczy dobrać takie b, żeby prosta przechodziła przez podany punkt.