Wielomian - reszta Roz
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 6 razy
Wielomian - reszta Roz
Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x ^{2} -3x + 2}\)jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ 5}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Wielomian - reszta Roz
Zachodzi :
\(\displaystyle{ W(x):P(x)=Q(x)}\) reszty \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\) czyli
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) P(x)+ax+b}\) ale wiemy, że W(2)=0 oraz W(1)=5.
Może wiesz co dalej ?
\(\displaystyle{ W(x):P(x)=Q(x)}\) reszty \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\) czyli
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) P(x)+ax+b}\) ale wiemy, że W(2)=0 oraz W(1)=5.
Może wiesz co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 6 razy
Wielomian - reszta Roz
Nie nie wiem co dalej;) ja myslalem ze to w ogole bedzie cos takiego
\(\displaystyle{ x ^{2} -3x + 2=(x-1) + 5}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -3x + 2=(x-1) + 5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Wielomian - reszta Roz
Napisałem podpowiedź - nie ma tam nic takiego jak piszesz, rozwinę (nieco) moją :meffiu_muvo pisze:Nie nie wiem co dalej;) ja myslalem ze to w ogole bedzie cos takiego
\(\displaystyle{ x ^{2} -3x + 2=(x-1) + 5}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) (x-2)(x-1)+ax+b}\) (przypominam - wiesz, że W(2)=0 0raz W(1)=5; ,,strzelaj ")
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 6 razy
Wielomian - reszta Roz
czyli tak \(\displaystyle{ (x-1)(x-2)(x-1)+ 5}\)
czy tak??
\(\displaystyle{ (x-2)(x-1)+ 5 + x-1}\)
czy jak?
no to wiem tyle ze 2 jest pierwiastkiem a 1 nie...
czy tak??
\(\displaystyle{ (x-2)(x-1)+ 5 + x-1}\)
czy jak?
no to wiem tyle ze 2 jest pierwiastkiem a 1 nie...
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Wielomian - reszta Roz
Nie mogę siebie cytować (za dużo klikania).
Z tego co pisałem wyżej masz :
\(\displaystyle{ W(2)=Q(2) (2-2)(2-1)+a 2+b=0}\) oraz \(\displaystyle{ W(1)=Q(1) (1-2)(1-1)+a 1+b=5}\) (z tego wyznacz a i b; i zobacz jaka była reszta R(x) - pisałem o tym).
Z tego co pisałem wyżej masz :
\(\displaystyle{ W(2)=Q(2) (2-2)(2-1)+a 2+b=0}\) oraz \(\displaystyle{ W(1)=Q(1) (1-2)(1-1)+a 1+b=5}\) (z tego wyznacz a i b; i zobacz jaka była reszta R(x) - pisałem o tym).
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 6 razy