granica ciągu, prosta....
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malczyce
- Podziękował: 9 razy
granica ciągu, prosta....
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to } x({ \sqrt{x^{2}+2}-{ \sqrt{x^{2}-1}) } }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
granica ciągu, prosta....
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to } x({ \sqrt{x^{2}+2}-{ \sqrt{x^{2}-1}) } } = \lim_{ x \to } x( \sqrt{x^2(1+ 2/x^2)} - \sqrt{x^2(1- 1/x^2)}) = \lim_{x \to } x(x-x) = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malczyce
- Podziękował: 9 razy
granica ciągu, prosta....
a nie powinna wyjść nieskończoność?!
[ Dodano: 27 Listopada 2008, 16:43 ]
powinno wyjść:
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
[ Dodano: 27 Listopada 2008, 16:43 ]
powinno wyjść:
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)