Zapisz podane warunki za pomocą nierówności lub równań z wartością bezwzględną:
\(\displaystyle{ x \in (-oo, -7>\cup \{-6, -2\}}\)
Równania z wartością bezwzględną.
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Równania z wartością bezwzględną.
1.
Ten zapis oznacza, że odległość x od -2 na osi liczbowej musi być większa od 5.
\(\displaystyle{ \left|x+2 \right|>5}\)
2.
y leży na osi liczbowej w odległości 2 od punktu -4.
\(\displaystyle{ \left|y+4 \right| =2}\)
Ten zapis oznacza, że odległość x od -2 na osi liczbowej musi być większa od 5.
\(\displaystyle{ \left|x+2 \right|>5}\)
2.
y leży na osi liczbowej w odległości 2 od punktu -4.
\(\displaystyle{ \left|y+4 \right| =2}\)