Na podłodze w kształcie kwadratu leży kwadratowy dywan . Z każdej strony odległość między brzegiem dywanu a brzegiem podłogi wynosi 1m. Zapisz za pomocą wyrażenia algebraicznego pole powierzchni podłogi nie przykrytej dywanem wiedząc że
a)bok podłogi ma dł. x matra
b)bok dywanu ma dł. xmetra
Zadanie o dywaniku:)-obliczenie powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Zadanie o dywaniku:)-obliczenie powierzchni
a) P=4x-4
b) P=4x+4
Narysuj to sobie, zadanie jest bardzo proste.
b) P=4x+4
Narysuj to sobie, zadanie jest bardzo proste.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2008, o 16:45 przez Moraxus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Zadanie o dywaniku:)-obliczenie powierzchni
Rysunek i... chyba wszystko jasne
a) \(\displaystyle{ P=x^2-(x-2)^2}\)
b) \(\displaystyle{ P=(x+2)^2-x^2}\)