dwie liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 42 razy
dwie liczby
witam,
mam takie zadanko i w pewnym momencie sie poplatalem... i nie wiem jak to rozwiazac, prosze o pomoc
Dane są liczby: \(\displaystyle{ a = \frac{5}{ \sqrt{11} + 3} - \frac{110}{4 \sqrt{11} }}\) i \(\displaystyle{ b = - \frac{49 \sqrt{7} }{7 ^{ \frac{3}{2} } }}\). Oblicz wartość bezwzględną liczby \(\displaystyle{ x = b - a - \pi}\).
z gory dziekuje za wszelkei wskazowki
mam takie zadanko i w pewnym momencie sie poplatalem... i nie wiem jak to rozwiazac, prosze o pomoc
Dane są liczby: \(\displaystyle{ a = \frac{5}{ \sqrt{11} + 3} - \frac{110}{4 \sqrt{11} }}\) i \(\displaystyle{ b = - \frac{49 \sqrt{7} }{7 ^{ \frac{3}{2} } }}\). Oblicz wartość bezwzględną liczby \(\displaystyle{ x = b - a - \pi}\).
z gory dziekuje za wszelkei wskazowki
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
dwie liczby
można sobie troche te liczby uprościć
np w b możesz przedstawić te liczby w postaci potęg o podstawie 7 i wtedy chyba wychodzi -7 z tego, chyba że źle policzyłem, a w a to wspólny mianownik tego wyrażenia, myślę że to sporo ułatwi
np w b możesz przedstawić te liczby w postaci potęg o podstawie 7 i wtedy chyba wychodzi -7 z tego, chyba że źle policzyłem, a w a to wspólny mianownik tego wyrażenia, myślę że to sporo ułatwi
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 42 razy
dwie liczby
yhm, juz tak liczylem ale wyszly mi dziwne liczby, w b rzeczywiscie wyjdzie -7 a w a wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{130 \sqrt{11} + 330 }{44 + 12 \sqrt{11} }}\) ale to jeszcze sprawdze, bo taka troche kosmiczna liczba sie wydaje;/
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 42 razy
dwie liczby
a no tak:/ wyszlo mi ostatecznie a = -15/2
b = -7
ale jak mam policzyc te wartosc bezwzgledna?
b = -7
ale jak mam policzyc te wartosc bezwzgledna?
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
dwie liczby
wydaje mi się że tak, ale nie jestem do końca pewny
\(\displaystyle{ x=|-0,5 - \pi|}\), a że to jest mniejsze od zera bo \(\displaystyle{ \pi}\) jest dodatnie, to wychodzi \(\displaystyle{ x=0,5+ \pi}\)
\(\displaystyle{ x=|-0,5 - \pi|}\), a że to jest mniejsze od zera bo \(\displaystyle{ \pi}\) jest dodatnie, to wychodzi \(\displaystyle{ x=0,5+ \pi}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, o 22:23 przez raphel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 42 razy
dwie liczby
czyli wartosc bezwzgledna \(\displaystyle{ x = ft|0,5 - \pi\right|}\) jest rowna \(\displaystyle{ x = \frac{1}{2} + \pi}\) ??
- tomekture8
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: turek
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 40 razy
dwie liczby
Najpierw wykonujesz działanie pod wartością bezwzględną i potem z definicji: jeżeli liczba będzie dodatnia to po opuszczeniu wartości bezwzględnej nic nie zmieniasz, jeżeli ujemna to zmieniasz znak na przeciwny
Przyjmując w przybliżeniu, że \(\displaystyle{ \pi =3.14}\) to
\(\displaystyle{ |0.5- \pi| = |-2.64| = 2.64}\)
Zakładam, że ostatni zapis \(\displaystyle{ |0.5 - \pi|}\) jest dobrze, bo nie liczyłem od początku
Przyjmując w przybliżeniu, że \(\displaystyle{ \pi =3.14}\) to
\(\displaystyle{ |0.5- \pi| = |-2.64| = 2.64}\)
Zakładam, że ostatni zapis \(\displaystyle{ |0.5 - \pi|}\) jest dobrze, bo nie liczyłem od początku