Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
Bordeux
- Użytkownik

- Posty: 17
- Rejestracja: 13 sie 2007, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 6 razy
Post
autor: Bordeux » 25 lis 2008, o 19:25
Zawsze się zastanawiałem, jak obliczyć, ile można mieć adresów ip w v4 i v6 oraz mac na świecie
Adres ip v4 jest od
Jak wyglądałoby działanie by obliczyć ile ich możemy "wykombinowac"?
O to samo chodzi mi o Ip v6, który zaczyna się od
Kod: Zaznacz cały
0000:0000:0000:0000:0000:0000 do ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff
oraz z adresem Mac
-
Dargi
- Użytkownik

- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Post
autor: Dargi » 25 lis 2008, o 19:47
Jeżeli chodzi o ip v4 to masz że ich liczba wynosi:
\(\displaystyle{ W^5_{255}=255^5=1.078.203.909.375}\)
-
Sylwek
- Gość Specjalny

- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Post
autor: Sylwek » 25 lis 2008, o 19:59
Raczej: na każdym miejscu między kropkami może być dowolna liczba ze zbioru {0,1,...,255}, zatem łączna liczba takich adresów to (teoretycznie):
\(\displaystyle{ 256^4=2^{32}}\)
Analogicznie dla IP v6 (teoretycznie):
\(\displaystyle{ 4096^8=2^{96}}\)
Adres MAC (teoretycznie):
\(\displaystyle{ 256^{6}=2^{48}}\)
-
Dargi
- Użytkownik

- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Post
autor: Dargi » 25 lis 2008, o 20:24
Bordeux pisze:Kod:
0.0.0.0.0-255.255.255.255
Autor podał na początku 5 zer dla tego ta piąta potęga a tak to masz racje że ma być tam 256 zapomniałem o zerze.