losy na loterii...
losy na loterii...
Mamy 9 losów. Jeden wygrywa 10 zl, dwa po 5 zl, a reszta wcale (puste). wyznacz prawdopodobienstwo ze kupujac dwa losy wygra sie dokladnie 10 zl?
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
losy na loterii...
\(\displaystyle{ \Omega =C^2_{10}}\)
Możemy wygrać gdy wylosujemy jeden kupon za 10 zł i jeden przegrywający lub dwa po 5 zł więc:
\(\displaystyle{ A=C_1^1\cdot C_6^1+C_2^2}\)
Naszym szukanym prawdopodobieństwem jest \(\displaystyle{ P(A)=\frac{A}{\Omega}}\)
Możemy wygrać gdy wylosujemy jeden kupon za 10 zł i jeden przegrywający lub dwa po 5 zł więc:
\(\displaystyle{ A=C_1^1\cdot C_6^1+C_2^2}\)
Naszym szukanym prawdopodobieństwem jest \(\displaystyle{ P(A)=\frac{A}{\Omega}}\)