Funkcja- zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 26 kwie 2008, o 11:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: olesno
- Podziękował: 16 razy
Funkcja- zadanie
Każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowujemy sumę s(x). Odległości tej liczby na osi od 2 i od -2
a)zapisz funkcję s(x) za pomocą wzoru
b)oblicz wartość funkcji x=0, x=1 oraz x=3
c)jaką najmniejszą wartośc przyjmie ta funkcja
a)zapisz funkcję s(x) za pomocą wzoru
b)oblicz wartość funkcji x=0, x=1 oraz x=3
c)jaką najmniejszą wartośc przyjmie ta funkcja
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Funkcja- zadanie
wzor)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} (x-2)+(x+2) dla x\in(-\infty;-2)u(2;\infty) \\ (2-x)+(-2-x) dla x \end{cases}}\)
sory wczesniej podalem wzor tylko dla jednego przypadku
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} (x-2)+(x+2) dla x\in(-\infty;-2)u(2;\infty) \\ (2-x)+(-2-x) dla x \end{cases}}\)
sory wczesniej podalem wzor tylko dla jednego przypadku
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, o 19:20 przez rozkminiacz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
Funkcja- zadanie
tu muszę się nie zgodzić!! podstawmy x=-100 co wychodzi? s(x)=-200 chyba... a suma odległości musi być dodatnia!! prawidłowy wzór to \(\displaystyle{ s(x)=|x-2|+|x+2|}\)
najmniejsza wartość: musisz albo narysować s(x) albo spojrzeć na oś X w jednym wymiarze. zaznacz 2 i -2 zobaczysz że najmniejsza wartość to 4!
najmniejsza wartość: musisz albo narysować s(x) albo spojrzeć na oś X w jednym wymiarze. zaznacz 2 i -2 zobaczysz że najmniejsza wartość to 4!
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy