Dziewczęta
-
- Użytkownik
- Posty: 254
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: centrum
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 7 razy
Dziewczęta
Dziewczęta twierdzą, żę wśród wszystkich brunetów w ich szkole tylko 20% jest przystojnych. Chociaż aż 10% brunetów ma niebiesie oczy, to tylko jeden z nich jest przystojny, ale niestety ma złe wyniki w nauce. On i jeszcze trzech przystojnych brunetów, którzy mają trudności w nauce, stanowią 25 % wszytkich przystojnych brunetów. Ilu jest nieprzystojnych niebieskookich brunetów?
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Dziewczęta
\(\displaystyle{ x - bruneci}\)
\(\displaystyle{ 0,2x - przystojni}\)
\(\displaystyle{ 4 - 25 wszystkich przystojnych, zatem przystojnych jest 16}\)
Przystojni stanowią 20% całości, zatem mnożąc ich liczbę przez 5 otrzymamy liczbę brunetów w szkole.
\(\displaystyle{ 16 5=80}\)
\(\displaystyle{ 80-16=64}\)
W szkole jest 64 nieprzystojnych brunetów
\(\displaystyle{ 0,2x - przystojni}\)
\(\displaystyle{ 4 - 25 wszystkich przystojnych, zatem przystojnych jest 16}\)
Przystojni stanowią 20% całości, zatem mnożąc ich liczbę przez 5 otrzymamy liczbę brunetów w szkole.
\(\displaystyle{ 16 5=80}\)
\(\displaystyle{ 80-16=64}\)
W szkole jest 64 nieprzystojnych brunetów