Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
Kaszim
- Użytkownik

- Posty: 47
- Rejestracja: 11 paź 2005, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-n
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: Kaszim »
\(\displaystyle{ f(x)=sin2x}\)
Pochodna tej funkcji:
\(\displaystyle{ f'(x)=2cosx}\) dobrze bo coś zaniemogłem przy tym ??
i jeszcze
\(\displaystyle{ f(x)=xtgx}\)
pochodna
\(\displaystyle{ f'(x)=tgx + x\frac{1}{cos^{2}x}}\)
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Post
autor: Rogal »
Pochodna pierwszej funkcji to \(\displaystyle{ f'(x)=2 \cos 2x}\)
Druga dobrze
-
Kaszim
- Użytkownik

- Posty: 47
- Rejestracja: 11 paź 2005, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-n
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: Kaszim »
no racja dzięki